9 august 1945
La 9 august 1945 la 11:02 ora locală Fat Man(din engleza:Grasul sau Grasunul) a fost lansat de la bordul bombardierului de tip B-29 cu numele BOCKSCAR al SUA (USAF), din cadrul aceluiași departament ca și bombardierul Enola Gay pilotat de maiorul Charles Sweeney din stabilimentul Mitsubishi din orașul Nagasaki în Japonia.Acest oraș a fost obiectivul principal; cel secundar, orașul Kokura, era acoperit de nori.
Bomba a explodat la o înălțime de 550 de metri deasupra orașului și a dezvoltat o putere de 25 kilotone TNT, o putere mult mai mare decât cea a bombei Little Boy, care a explodat cu trei zile înainte la Hiroshima, dar, dat fiind faptul că Nagasaki se află pe un teren deluros, numărul deceselor a fost mai mic decât cel produs de prima bombă. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.
Între 20.000 și 39.000 de persoane au fost ucise instantaneu prin explozia nucleară, iar numărul de răniți s-a estimat la 25.000.Câteva mii de persoane au murit mai târziu de la iradiații.
Un lucru mai putin stiut este ca Nagasaki era orasul cu cei mai multi crestini (catolici) din intreaga Japonie. Existau o comunitate de aproximativ 12 000 de persoane, un numar apreciabil dupa o lunga istorie de persecutii continue la care erau supuse misiunile crestine de catre autoritati.
Epicentrul exploziei nucleare a fost tocmai catedrala catolica si, prin urmare, cartierul crestin (districtul Urakami). Catedrala a fost una din cele doua tinte stabilite pentru lansarea bombei, ceea ce arata ca americanii stiau unde lasa bomba si pe cine vor anihila. 6000 de crestini au murit instant; in final, au existat 8500 de victime directe ale bombardamentului nuclear. Estimarea numarului total de victime ale bombardamentului din Nagasaki este de 73.884 persoane.
Cei care au depasit acele momente de groaza si moarte, supravietuitorii bombei, se numesc hibakusha (oamenii afectati de explozie). 243.692 de hibakusha mai traiesc inca, majoritatea in Japonia.
Memorialele din Hiroshima si Nagasaki au inregistrat moartea a peste 400.000 de hibakusha de la cele doua explozii atomice pana acum - 258.310 in Hiroshima si 145.984 in Nagasaki. Un japonez a avut norocul (sau nenorocul) sa traiasca ambele explozii si sa fie recunsocut drept primul supravietuitor al ambelor atacuri. Pe 29 martie 2009, guvernul japonez l-a numit pe Tsutomu Yamaguchi dublu hibakusha.
Tsutomu Yamaguchi se afla la 3 kilometri de "zona zero" din Hiroshima cand a cazut "baietelul". Se afla in oras intr-o calatorie de afaceri si a fost ars serios pe partea stanga a corpului. A plecat spre casa pe 8 august, cu o zi inainte de cea de-a doua explozie. S-a expus la radiatiile reziduale cautandu-si rudele prin daramaturile din oras si acum se lupta cu o forma de cancer.
"Acesta a fost destinul meu, sa trec de doua ori prin asta si sa raman in viata ca sa povestesc ce s-a intamplat" - asta ii tine de fapt in viata pe Yamaguchi si pe ceilalti supravietuitori.